Kund

Zelmerlöw & Björkman Foundation

Omfattning

UX-design, UI-design, webbutveckling, e-handel

Zelmerlöw & Björkman Foundation får ny digital kraft

För alla barns rätt till utbildning

Alla barn och unga ska få tillgång till utbildning. Med den visionen styrs arbetet i Zelmerlöw & Björkman Foundation. De är övertygade om att utbildning är vägen ut ur fattigdom och har med sin lokala partner i Kenya startat skolan Kenswed. Där erbjuds ungdomar möjligheten att få gymnasieutbildning och vidareutbildning i form av universitetsstipendium eller yrkesutbildning.

Men även när tillgång till utbildning finns kan andra hinder sätta käppar i hjulen för att slutföra studierna. Därför finns det också en vårdcentral, en tandläkarklinik, internat och ett speciellt program för unga mammor och deras barn. Allt för att alla ska få möjlighet att fullfölja sin utbildning och uppfylla sina framtidsdrömmar, i ett land där det inte är en självklarhet att gå i skolan.

Ny kraft åt den digitala insamlingen

Zelmerlöw & Björkman Foundation har genom åren främst arbetat med event och fysiska insamlingsaktiviteter, men märkte snabbt under pandemin hur sårbart det är. Därför vill man etablera en digital närvaro och börja bygga upp den digitala insamlingen som komplement till övrig insamling. Med dåvarande webbplats och gåvoshop var det inte möjligt att ta insamlingsarbetet till nästa nivå och därför vände sig stiftelsen till oss för hjälp.

– Uppdraget handlade mycket om att sätta insamlingen i fokus, att göra det enklare att ge och samtidigt förmedla vad man som givare är med och bidrar till, säger Jenny Norelius, kommunikationsansvarig på Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Precis som för bolag och kommersiella aktörer är det viktigt för stiftelser som Zelmerlöw & Björkman Foundation att bygga varumärke och öka intäkterna, även om ändamålet är något helt annat. En ökad digital närvaro är ett viktigt steg i rätt riktning.

– Kärnan i vårt arbete är att öka vår insamling så att vi kan stötta fler ungdomar som lever i utsatthet, säger Magdalena Jennstål, generalsekreterare på Zelmerlöw & Björkman Foundation. Vi arbetar för att fler barn och unga ska få möjlighet att gå i skolan. Det är det vi kämpar för och nu kan vi med hjälp av vår nya webbplats dels berätta om vårt arbete, dels samla in mer pengar. Vi är jättenöjda med resultatet och ser fram emot att börja arbeta mer aktivt med vår digitala närvaro.

En webb som gör det enkelt

Webbplatsen ska vara ett hjälpmedel för verksamheten, inte ett hinder. Därför utvecklades den nya siten med fokus på att göra den lättadministrerad och att automatisera så mycket som möjligt. Vi hittade en bra balans mellan att erbjuda frihet att bygga upp sidorna flexibelt, men ändå få information på plats automatiskt för att minimera dubbelarbete. Tack vare det är webbplatsen enkel att administrera trots att många olika volontärer hjälper till att hantera den.

På plats på Kenswed

Det visade sig att vår designer Linda var mer än bekant med Kenswed. När hon gick i gymnasiet var hennes klass på besök i skolan, och sedan kom några av eleverna till hennes skola i Sverige. Upplevelsen på plats blev en perfekt inspirationskälla till designarbetet.

När designen togs fram låg fokus på att förmedla Kenswed i bilder. Webbplatsen skulle visa upp mycket av verksamheten och arbetet som sker i på plats i Kenya. Många av ungdomarna kommer från tuffa förhållanden, men genom att lyfta fram eleverna och deras drömmar kunde vi berätta om verksamheten på ett positivt sätt.

“Det var mycket minnen som kom tillbaka och kul att verkligen kunna relatera till projektet. Det är stor skillnad på hur skolan ser ut nu från när jag var där för 10 år sedan och det är så fint att se den utvecklingen”
Linda, designer
En bättre värld med hjälp av tech

Vi har valt att engagera oss i Zelmerlöw Björkman Foundation för att det ger oss möjlighet att bidra till en bättre värld med hjälp av vår expertis. Vi vill använda tech för att göra skillnad i världen. Därför har vi byggt den nya webbplatsen och bidragit med teknisk rådgivning, och gjort en stor del av arbetet pro bono.

Dessutom var vi på plats när insamlingsgalan gick av stapeln. Där hade vi äran att sitta bredvid en av kvällens huvudpersoner Lorraine, som studerar IT på universitetet tack vare stiftelsens stipendium. Det var intressant att få höra om hennes upplevelser av skolan och ge våra tips om branschen.

Genom att möjliggöra den digitala närvaron hoppas vi vara en del i kedjan som ökar den digitala insamlingen, som i sin tur gynnar stiftelsen och dess arbete på plats på Kenswed. Att stötta Zelmerlöw & Björkman Foundation är ett engagemang som känns bra i magen och ger våra medarbetare en mer meningsfull vardag.

Kontakt
Oskar Råhlén

Grundare

Erik Terngård

Försäljningsansvarig

Hammarbybacken 27, 120 30 Stockholm

hej@qte.se

Vinnare av Di-gasell 2023

Sveriges 7:e bästa arbetsplats 2024

Finalister i publishingpriset 2023

UC Guld