Datum

27 maj 2024

Kategori

Nyheter

Från 50 000 kr till gasellvinst – så blev qte en framgångssaga

Techbyrån qte lyckades vinna en Di-gasell och bli utsedda till Sveriges 8:e bästa arbetsplats samma år som bolaget fyllde fem år. Den unga entreprenörstrion från Karlskrona har idag fler än 50 medarbetare och kunder som DHL och Koenigsegg. Nu berättar grundarna om framgångsreceptet.

Den här artikeln skrevs av:

Esther Alenius, marknadschef

Beslutet att satsa stort var enkelt. Sedan qte grundades 2018 har drivkraften varit att bygga något stort och lönsamt som kunde finansiera sin egen tillväxt.

– För mig var det ett måste att göra allt eller inget, säger Jonatan Arnlund, vd och medgrundare. Jag ville inte lägga min tid på något halvdant, utan ville skapa något där jag kunde nå min fulla potential och utvecklas.

Tillsammans med barndomsvännen Oskar Råhlén och dennes bror Jakob Råhlén grundade de techbyrån en varm sommardag 2018 i Karlskrona. Då var de 22 respektive 19 år gamla och hjälpte sina första kunder med webbutveckling.

De tre unga visionärerna skulle bli det perfekta receptet på ett framgångsrik techbyrå. Jonatan Arnlund: han som var född till att bli vd och studerade industriell ekonomi på LTH vid den här tiden. Oskar Råhlén: han som pluggade till dataingenjör på KTH och var det naturliga ångloket i bolaget. Jakob Råhlén: han som inte ens hade hunnit börja sina studier på KTH ännu men redan var smartast av dem alla.

“Man behöver ha lite hybris”

När qte var nystartat handlade mycket om att våga. Att våga ta på sig lite för stora skor, och ha tillit till sin förmåga att lösa uppgiften.

– Man behöver ha lite hybris när man startar ett företag, skojar Jonatan Arnlund. Men det är egentligen inte ett skämt. Många tror för lite om sig själva och det blir en bromskloss. Men vi trodde på oss själva, att det skulle gå och att vi hade värde att bidra med.

Vägen från att ha någons släkting som kund till att samarbeta med företag som DHL har behövt göras steg för steg.

– Genom att alltid sikta på lite större kunder har vi byggt upp vårt förtroende och idag vågar även de stora bolagen anlita oss, säger Oskar Råhlén, medgrundare och ansvarig för tillväxten. Att bli större öppnar många dörrar men det är en process som måste få ta sin tid.

Vägen till en prisbelönt techbyrå

Insatsen på 50 000 kronor växte snabbt till miljonbelopp. Målet var hela tiden att skala organiskt, stabilt och långsiktigt. Tillväxten har varit konstant sedan starten, mycket tack vare att de planerat för bra likviditet. De bestämde sig bland annat för att ge lön retroaktivt för att få det bästa möjliga pengaflödet.

– Det är ett av de bästa besluten vi har tagit för att kunna skala, säger Oskar Råhlén. Det har tagit bort en del av risken och gjort det lättare för oss att våga gasa.

Idag har qte fler än 50 medarbetare som löser sina kunders affärsutmaningar med hjälp av tech, och gör allt från mobilappar till komplexa IT-system. Med en tillväxt på 441% korades de till vinnaren bland alla gasellföretag i Blekinge 2023.

Jonatan Arnlund tror att grundarna har mycket att tacka varandra för. De har olika egenskaper som kompletterar varandra bra.

– Oskar är den som vill framåt, Jakob är den som vill gå till botten med hur saker fungerar och jag står för strukturen där emellan. Vi har lärt oss vem som är duktig på vad och det hjälper oss att få saker gjorda, säger Jonatan Arnlund.

Trots att de är olika som personer delar de samma värderingar och mål.

– Vi delar ambitionen om att bygga något stort. Det har fått oss att jobba ihop i samma riktning på ett bra sätt. Vi är bra på att vara rationella, ta ett beslut och gå vidare. Det är tack vare att vi vill åt samma håll och inte lägger vikt vid personliga prestationer.

Dejta kollegorna innan du anställer dem

Jonatan Arnlund vill betona vikten av att anställa rätt personer, speciellt i början när man är ett litet team och varje anställning är extra tongivande.

– Var försiktig med att anställa folk för fort. Dejta dem först ett tag så du kan utforska att personen har rätt värderingar. Om ni kan jobba bra ihop kommer ni kunna åstadkomma det mesta.

Men att arbeta bra ihop är inte tillräckligt.

– Prioritera att ha kul, för när man inte har det längre blir det tufft på riktigt, säger Jonatan Arnlund. Du kommer stöta på hinder, men om du har kul på vägen kan du ta dig över dem.

Strategin tycks vara framgångsrik, för samma år som de vann Di-gasellen blev de också utsedda till Sveriges 8:e bästa arbetsplats av Great Place to Work. Resultatet är baserat på en årlig medarbetarundersökning där 100% uppgav att de vill jobba på qte en längre tid och att de ser fram att komma till jobbet.

Och hur gick det 2024? Då klättrade qte till plats 7, så visst verkar de ha kul på jobbet!

Jonatan Arnlunds fem viktigaste tips:

 • Välj medgrundare som kompletterar dina styrkor.
  Att någon är din bästa vän räcker inte för att grunda bolag med den. Det måste vara glasklart vad varje person fyller för syfte.
 • Tro på dig själv.
  Om inte du tror på dig själv kommer ingen annan göra det heller.
 • Planera för bra likviditet.
  Det finns mycket att vinna på att planera sina pengaflöden.
 • Prioritera att ha kul.
  Du kommer stöta på hinder på din resa, men om du har roligt kommer det vara så mycket enklare att komma över dem. Att ha kul ihop kommer ge er energi både i med- och motgångar.
 • Hitta rätt externt stöd.
  Se till att ha någon som kan hjälpa dig att lyfta blicken och kanske varit med om det du själv brottas med.

Oskar Råhlén, Jonatan Arnlund och Jakob Råhlén på galan där de tog emot gasellstatyetten 2023.

Det första egna kontoret låg en halv källarvåning ner på Östermalm.

Idag har de kontor på 21 våningen i Hammarby Sjöstad.

Mer om qte

qte är en strategisk techpartner som hjälper företag att boosta sina affärer med hjälp av tech. Vi skräddarsyr digitala lösningar som tar företag framåt, och gör allt från mobilapplikationer till komplexa it-system. Som techpartner arbetar vi långsiktigt och kontinuerligt med kunder som DHL, Koenigsegg och Världens Barn. 2023 stod qte som vinnare av en Di-gasell och 2024 blev vi utsedda till Sveriges 7:e bästa arbetsplats.

Nyfiken på mer?

Här kan du följa hela vår tidslinje i bilder.

Här kan du läsa mer om när vi tog emot Gasellpriset i Malmö.

Här kan du läsa om vår utmärkelse som Sveriges 7:e bästa arbetsplats.

Fler artiklar

Se alla
Kontakt
Oskar Råhlén

Grundare

Erik Terngård

Försäljningsansvarig

Hammarbybacken 27, 120 30 Stockholm

hej@qte.se

Vinnare av Di-gasell 2023

Sveriges 7:e bästa arbetsplats 2024

Finalister i publishingpriset 2023

UC Guld