Hoppa till huvudinnehåll

Tillgänglighet

Digital tillgänglighet handlar om att ta hänsyn till människors olika behov och förmågor - så att så många som möjligt kan använda din digitala produkt. Här på qte är både designers och utvecklare erfarna inom tillgänglighet och vi kan hjälpa dig att skapa nya, robusta produkter eller förbättra tillgängligheten i de du redan har.

Tillgänglighet har hamnat extra mycket på tapeten sedan det stod klart att ett nytt lagkrav skulle införas i Europa. Den 28 juni 2025 träder det europeiska tillgänglighetsdirektivet (European Accessibility Act) i kraft. Det innebär att många digitala tjänster, som webbplatser, appar och e-handel, måste leva upp till specifika tillgänglighetskrav.

Det har tidigare redan funnits krav på offentliga aktörer, men från och med 2025 sträcker de sig även till stora delar av privat sektor. Nu omfattas också banker, transportbolag, e-handlare, telekombolag, mediabolag och tjänster för e-böcker.

Stockholms Dövas Förening - en hemsida på teckenspråk

Den mest tillgängliga webbplats vi skapat måste vara den för Stockholm Dövas Förening. Många i målgruppen är teckenspråkiga och använder skriftspråk som andraspråk, så vi skapade en hemsida där all viktig information är tillgänglig både i text- och videoformat. Dessutom följde vi alla andra principer kring design, navigering och kodstruktur. Under arbetets gång testades hemsidan internt hos Stockholms Dövas Förening, där användare med behov av teckenspråkstolkning kunde bekräfta att vi tog fram en användbar hemsida för målgruppen.

Så här jobbar vi med tillgänglighet

När vi skapar nya digitala produkter är tillgänglighet med oss i alla steg, från design till utveckling och testning. Vi hjälper även våra kunder med att förbättra tillgängligheten i sina befintliga produkter.

Vi bygger tillgängligt från start

Vi har följt tillgänglighetsstandarder sedan många år tillbaka, och rekommenderar alltid våra kunder att bygga sina produkter på det sättet. Det gäller både inom design och utveckling. Våra designers skapar en struktur som är lätt att förstå och navigera i, jobbar med tydliga kontraster och storlekar för ökad läsbarhet, och skapar förutsättningar för korrekt ljud-och videoanvändning. Utvecklarna ansvarar för att skapa strukturerad kod som är taggad med specifika etiketter som underlättar för skärmläsare och tangentnavigering.

Vi ser det som vår uppgift att informera om hur enkla skillnader kan göra produkten tillgänglig för så många fler, även om det ibland kan innebära att avvika lite från en specifik idé. Det fina är att en tydlig och förståelig produkt blir bättre för alla människor!

Hitta din nivå av tillgänglighet

Om du börjar grotta ner dig i alla kriterier för att uppnå högsta nivå av tillgänglighet är det lätt att bli lite rädd. Det kan verka som en smått omöjlig uppgift. Men här gäller det att satsa på den nivå av tillgänglighet som är rimlig för din organisation och din produkt. Självklart vore det fantastiskt för alla att bocka av varenda punkt, men sanningen är att det är jobb som vilket annat och det är inte gratis. För många är det bra nog att uppfylla kriterierna för medelnivån. VI hjälper dig att hitta en balans mellan en så tillgänglig produkt som möjligt och att hushålla med era resurser.

Analys av befintlig produkt

Du som vill förbättra tillgängligheten i dina befintliga produkter kan börja med att låta oss göra en analys av dem. Då går vi igenom både design, teknik och innehåll och kontrollerar hur ni ligger till mot tillgänglighetsdirektivet.

Rapport med status och åtgärder

Svaren på analysen får du i en rapport, där vi dels ger dig en bedömning på nuläget, dels ger dig rekommendationer på åtgärder. En del åtgärder kan du förmodligen lösa på egen hand och på kort tid, medan andra kommer behöva att vi jobbar om designen på vissa ställen eller gör strukturella ändringar i koden så din produkt förstås bättre av användarnas olika hjälpmedel.

Vi hjälper dig med åtgärderna

Eftersom våra designers och utvecklare vet hur man skapar tillgängliga produkter kan vi självklart hjälpa dig att genomföra förbättringarna av din produkt!

Inom tillgänglighet pratas det ofta om WCAG, som står för Web Content Accessibility Guidelines. Det är globala riktlinjer för just webbplatser, och den nya EU-lagen hänvisar till dessa. Tillsammans kompletterar WCAG och EU-lagen varandra, och ser till att webbplatser, e-tjänster och mobilappar i EU är tillgängliga och inkluderande för personer med funktionsnedsättning och andra med specifika behov. WCAG finns i tre nivåer, från A till AAA. EU-lagen baseras på AA, och är den nivån som de flesta organisationer anpassar sig till.

Listan på krav i WCAG är lång. Men här är några typiska exempel på vad som gör en digital produkt tillgänglig.

Att skärmläsare kan förstå innehållet

Användare som inte kan se hemsidan framför sig ska kunna få den uppläst, och de ska kunna navigera på hemsidan med sitt hjälpmedel.

Att färger har tillräckligt hög kontrast

För att göra din digitala produkt användbar även för människor med nedsatt synförmåga behöver du tänka på att färgkombinationerna har tillräcklig kontrast.

Att man kan pausa video och animationer

Har du sett att alla våra videos har en paus-funktion? Video, ljud och animationer som spelas automatiskt i mer än tre sekunder ska kunna stängas av vid behov.

Att texten går att förstora

Det ska gå att förstora text på din hemsida utan att innehållet krockar eller gömmer sig bakom något annat element.

Att man kan navigera med tangentbordet

Man ska kunna ta sig runt på din digitala plattform utan att vara beroende av en muspekare. Detta kan du själv testa genom att använda tab-tangenten tillsammans med enter-tangenten.

Att knapparna har tydliga texter

Det räcker inte att en det står “Läs mer” på en knapp. När man inte ser knappens sammanhang är det otydligt vad det är man ska läsa mer om. Skriv istället “Läs mer om apputveckling” t.ex.

Att bilder har förklarande texter

Den information som visas på en bild ska också förklaras i text. Genom att skriva en förklarande alt-text om vad bilden illustrerar löser du detta.

Att ljud och bild är transkriberat

Genom att transkribera innehållet i ljud och video ser du till att många fler kan ta till sig av innehållet än endast de som kan höra/se din inspelning.

Mer information om den nya lagen

EU:s tillgänglighetsdirektiv 2025 medför att en rad sektorer i Sverige – allt från banker, transportbolag och e-handlare till telekom- och mediabolag – måste anpassa sina produkter och tjänster för ökad digital tillgänglighet. Direktivet omfattar specifikt definierade områden (kommunikation, bank, e-handel, persontransport, media, e-böcker) och tillhörande teknik (datorer, telefoner, biljettautomater, m.m.), däribland många tjänster som tidigare saknat lagkrav på tillgänglighet i privat sektor​.

Europeisk lag

EU antog 2019 ett tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act) som ställer gemensamma krav på tillgänglighet för utvalda produkter och tjänster inom unionen​. Direktivet ska tillämpas i alla EU-länder från 28 juni 2025 och syftar till att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning samt harmonisera reglerna på EU:s inre marknad​.

Svensk lag

I Sverige genomförs direktivet genom lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, som träder i kraft samtidigt. Därmed utökas lagkraven på tillgänglighet från att tidigare främst ha gällt offentlig sektor (t.ex. via DOS-lagen för offentliga webbplatser) till att nu omfatta även stora delar av privat sektor. Målet är att alla konsumenter – oavsett funktionsförmåga – ska kunna använda viktiga tjänster och produkter i samhället på lika villkor. I Sverige är det Post- och telestyrelsen (PTS) som utsetts till central tillsyns- och marknadskontrollmyndighet.

Vem berörs av de nya kraven?

Tillgänglighetsdirektivet 2025 omfattar både offentliga och privata aktörer som tillhandahåller de produkter och tjänster som faller inom direktivets räckvidd. I praktiken berörs företag och organisationer inom en rad branscher – exempelvis bank och finans, e-handel, transport, telekommunikation, media – liksom offentliga verksamheter som erbjuder motsvarande tjänster. Myndigheter hade redan tidigare skyldigheter att erbjuda tillgängliga digitala tjänster, men nu utökas kraven och blir enhetliga även för privata aktörer. Här följer en översikt av de tjänster som direktivet och den svenska lagen omfattar.

Elektroniska kommunikationstjänster: Till exempel telefontjänster, SMS, e-post, chatt och videosamtalstjänster. Hit räknas även internetbaserad kommunikation.

Bank- och betaltjänster: Innefattar bland annat internetbank, mobilbank, betalningsappar samt självbetjäningstjänster som bankomater och betalterminaler​.

E-handelstjänster: Omfattar i princip alla digitala tjänster för distanshandel med konsumenter. Det inkluderar webbplatser och appar för onlinebutiker, biljettbokning, bokning av boenden m.m.

Persontransporttjänster: Avser digitala tjänster som bokningssystem och elektroniska biljetter för persontransporter med flyg, buss, tåg eller båt.

Tjänster som ger åtkomst till audiovisuell media, t.ex. streaming- och play-tjänster.

E-böcker och e-bokstjänster

Var kan jag läsa mer?

Vill du läsa mer exakt om regler och undantag hittar du nyttig information hos Myndigheten för delaktighet och Post- och telestyrelsen.

Ludvig Sylvendahl
Vill du prata tillgänglighet med mig?

Ludvig Sylvendahl, account manager

Hej, Ludvig här! Jag hjälper dig gärna på din resa mot en tillgänglig digital produkt. Boka ett möte med mig för en första synk och se om vi kan vara rätt partner för er.

  • Vi bekräftar om ni berörs av kraven
  • Vi bollar vilken nivå som är rätt för er
  • Vi undersöker om vi är en bra partner för er
Kontakt
Erik Terngård

Account manager

Ludvig Sylvendahl

Account manager

Hammarbybacken 27, 120 30 Stockholm

hej@qte.se

Vinnare av Di-gasell 2023

Sveriges 7:e bästa arbetsplats 2024

Vinnare i publishingpriset 2024

UC Guld