Nyheter

27 april 2023

Så sprider du data inom organisationen – insikterna från Data Driven Tech-frukosten

Trots att Stockholm stod stilla under ett strömavbrott lyckades både talare och (de flesta) gäster ta sig fram till vårt kontor för ett inspirerande frukostevent. Det var dags för ännu ett event på temat Data Driven Tech, och här får du ta del av panelens viktigaste insikter.

Den här artikeln skrevs av:

Esther Alenius

Connecta på linkedIn

När man väl lyckats med uppgiften att samla in data har man nästa utmaning framför sig – att göra något av den. För att ta reda på hur man sprider sina datainsikter till rätt person i organisationen bjöd vi in tre experter på ämnet, Susanne Blanke – VP Strategy & Innovation på Husqvarna, Maja Påhlman – Head of Innovation & Insights på Lantmännen och Björn Larsson Gerdén – Head of Data & Analytics på från Martin & Servera.

Frukosteventet var ett av många tillsammans med våra vänner på data- och analysbyrån strat lab. Tillsammans arrangerar vi events på temat data driven tech där vi lyfter hur data och tech gynnar varandra och tillsammans kan skapa morgondagens digitala produkter. Eventet var det tredje i serien, och här får ni en sammanfattning av insikterna.

Frukost och mingel innan panelen sätter igång.

 Insikterna från panelsamtalet
  • Det måste finnas en genomgående tro på att arbeta datadrivet. Att arbeta datadrivet behöver vara en del av hela organisationens strategi, annars blir det som att jobba i sirap – segt motstånd.
  • Anpassa leveransen efter mottagaren. Vem är mottagaren, och vad för typ av människa är den? Hjälp mottagaren att komma fram till insikterna genom att presentera dem på rätt sätt, kanske med grafer, kanske genom att resonera.
  • Jobba med storytelling! Vad innebär den här datan? Vad kommer de här siffrorna betyda för mottagaren?
  • Ägna tid åt att bearbeta datan för att kunna agera på den. Att gå från insikt till aktion kräver att man ägnar tid åt det. Det räcker inte att presentera en powerpoint som sedan glöms bort, utan se till att bearbeta datan och workshoppa er fram till rätt aktion, även om det är tidskrävande.
  • Vem är ansvarig för att agera på insikterna? Analytikerns jobb är att gå från data till insikt och inte minst till aktion, men det sista steget är inte alltid lika självklart som det borde vara. Är det analytikern som bär ansvaret för det hos er, eller är det någon annan? Det är en funktion att fylla, så se till att det ligger på någons bord.

 

Att jobba datadrivet sätter ett leende på läpparna!

Den tidigare panelisten Leif Engdell från Snowflake var på plats.

Viktor och Sophia från strat lab minglar med besökarna.

Trots att kollektivtrafiken stod stilla lyckades några tappra besökare ta sig hit.

Panelen fick frågor från publiken.

Data driven tech

Data Driven Tech är en gemensam satsning mellan techbyrån qte och analysbyrån strat lab. Syftet är att lyfta hur data och tech gynnar varandra för att skapa bättre digitala produkter. Byråerna har haft ett nära samarbete i flera år och jobbar tillsammans i många gemensamma projekt.